catatan ibunda..buat tatapanmu

Sekadar berkongsi rutin kehidupan yang sempat diabadikan..

Saturday, November 26, 2011

Hari Persandingan Mat Jan

Sejak ku menjejak kaki dibumi besut sabtu lalu hujan mulsi turun. Tak pelik lah lan sekarang kan dah penghujung bulan nov so memang dah musim ketunjuh punkan. masa malam nikah tuh lagi dah renyai2 dan berbawa2 ke hari ahad n pada hari Isnin hujan dah semakin menjadi2 rumah bondaku dah mula lecak2 ngan air.

Belarok (istilah kelate ) sepatutnyer dijadualkan jam 12tgahari tp adik ku bagitau yang wife dia cal suruh delay 30minit.. dekatkan so 30minit pun amat berharga. tak jadi masalah coz kami pun faham sgt2 musim2 hujan nih kan.

Tapi  Alhamdullilah start kami turun dari rumah cuaca agak baik hujan pun berhenti. Jadi kesempatan ini kami guna sepenuhnya...secepatnya...Inilah rombongan dari keluarga kami menuju masuk ke rumah pengantin perempuan
(Inilah yang di panggil "belarok")


Keluarga besarku mengabdikan kenangan bersama Raja Sehari
(semua ada kecuali adik lelakiku sedang exam UNIKL)

Ayahanda n bonda ku


Aku n family ku 
eh pasal hubbyku n angah (haikal) sengih lain macam jer tuh..Jambangan bunga duit ( RM200) dari bondaku untuk menantu perempuannyer yang pertama untuk acara mengenal menantu

ini masa sesi mengenal menantu. Maybe adat nih org besut n kelate jer buat kot dimana semua rombongan belah lelaki (kaum perempuan jer) akan diberi kesempatan bersalam dgn pengantin perempuan  dalam masa yang sama pengantin perempuan akan diberi duit yang diletakka dalam bekas yang kat depan pengantin tu. masa nih lah juga pengantin akan dikenalkan dgn sedara-mara belah lelaki.
Masa makan beradab

 Antara hantaran dari pihak kami (lelaki )
Tema  bunga hidup n colour my idea
gubahan by Mokcik( tok sedaraku0
  


Hantaran dari pihak perempuanPelamin juga tema bunga segar rosesside untuk potong kek

nih side untuk acara mengenal menantu. ( kekwa +roses putih)

Ada tiga side untuk 3 acara yang berbeza

No comments: