catatan ibunda..buat tatapanmu

Sekadar berkongsi rutin kehidupan yang sempat diabadikan..

Thursday, September 5, 2013

Bronchitis and Dr Nadir Khan

Dah hampir 4 hari humaira selsema n batuk tp sejak 2..3 hari lepas batuknya makin menjadi2 sehingga dia nampak tercunggup bila bernafas n nafasnya jga berbunyi..
sudahnya dh 2...3mlm jgk lah kami laki bini ber gilir berjaga malam. 2hari lepaa dh 2 kali ke klinik seri indah utk amik nebulizer.. tp nampak berkesan sementara  saja..  
kesian tgk bby.. seolah2 dh abis ikhtiar kami usahakan.. at last ... ada sorg member suggest spya kami ke klinik wangsa n berjumpa dgn dr nadir..
beria2 baizura soh aku ke sana katanya di sana rawatnnya lain dr yg lain.kesuggguhannya terbukti  bila dia sendiri cal ke klinik tuh utk make sure dr nadir on duty hari tuh... rezeki bby doc nadir ada.
so aku cal hubby n ajak dia ke klinik tuh yg terletak kat wangsa maju ..xada problem utk hubby ku mencari klinik tu coz dia memang arif jln2 area wangsa maju nih
kebetulnnyer kami 2..2 ada meting yg perlu di attend after skoll n dr nadir duty sampai j 4.45 jer. so we berpakat until 3 pm we mesti chow dr meting n rushing ke wangsa maju.
sampai di sana jam3.45 ada 4 patient lg yg tgh menuggu.. termasuk yg di dlaam jelas terdgr jeritan tangisan bby .. dlm hatiku berbisik "SURE SAMA KES CAM HUMAIRA"

yes ... betul bila bby tuh kuar kesian tgk bru 4 bulan ...
so.. bila tiba turn humaira hatiku berdebar2.. first yg aku tgk doc nih lain dr yg lain coz dia sendiri yg panggil  nama patient dia.. and ini 2nd doc yg aku jumpa yg bt mcm nih yg first tuh doc hasbullah kat besut. dia nih pun pakar pead jugak
ok.. masuk jer bilik doc nadir perkenalkan namanya. ok org nyer sgt2 peramah . pastu dia tanya cikit sbanyak  history kelahiran bby .. then dia tgk bby dn ckp kahak byk  coz dri bunyi n cara baby bernafas pun doc nacir dh tahu. 
so dia suggest firsr bt nebulizer.untuk cairkan kahak.. lama jugak bby bt nih coz doc ckp kahak bby byk 40 minit.. humaira melalak smbil batuk2 n muntah.. smpai bby nk terlena pun ada... dahi bby berpeluh2..
sebenarnyer kami adalah patient terakhir doc nadir  sbulm dia off duty.

2nd treatment doc nadir nk bt suction (sedut kahak) coz doc ckp batuk bby berpunc
a dri kaaak so kita kena buang kahak.
hush... my hubby dh cuak dh masa nih.. dia memangxleh tgk mende2 camnih. doc nadir cam bleh baca kegusaran hati hubby ku so swbelum bt tuh dia explain salur getah yg halua tuh digunakan utuk mengeluarkan lendir2 sewktu bby bru lahir so sebenarnya xsakit pun .n dia ckp masa bt nih maybe akan akan sikit pwndarahan parwnt jgn risau 
. itu nomal
byk kahak yg kuar tesuk lah sedikit lendih yg bercampur darah.. hubby ku dh mula lah cuak


3rd treatment dr nadir bt fisio. dgn meniarapkan bby atas pehanya sambil menepuk2 bhgian belakang n dada bby..
cara dia buat sgt2 berpengelan n bby pun nampak selwsa.

last sesi lecturer..
doc nadir soh kami balik bt stream di ruamh siap ajar letak air panar dlm rice cooker n tiarapkan bby supaya wap air tuh masuo dlm hidung utk cairkqn kahan

alhamdullilah masa otwbalik pun bby dh ada pwrkembangan positif dh xde dgr batuk2
n malam saaam bby tdo dgn lena sekali ..
alhamdulilah tq Allah.. tq doc nadir.. tq baizura


Sunday, August 18, 2013

Jalan2 raya sambil singgah ICT

keingin utk menikmati ICT (Ikan celup tepung)  sering memuncak terutama semasa berada dikampung. kebetulan semasa raya yg ke 5 kami beraya dirumah member hubby ku berdekatan dgn penarik.. so kami tak melepaskan peluang utk singgah menjamu selera dekat ict nih.. di penarik memang popular..

so apa lagi layanzzzz...
 yummyyyy best gilerr...





selamat Hari Raya Minal Aidil WaFaizin..

Alhamdulilah.. ku panjatkan kesyukuran padaMu Ya Allah kerana memberi kami rezeki yg kesihatan yg baik utk kami menyambut hari kemenangan ini.

Rutinnya seperti tahun2 lepas ..malah sejak kami kawin rutin ini tidak pernah belot. alhamdulilah kami sepakat utk bergilir2 beraya sama ada d rumah ma atau di rumah my MIL.

Raya kali ini adalah raya yg pertama buat humaira.. kebetulan nya baby dh mula nk bertatih..

seronok melihat anak2 semakin membesar.. alhamdulilah kami bahagia dgn situasi ini.
semoga kebahagiaan ini berkekalan dan sentiasa dijauhi oleh hasad dengki.. fitnah dan hasutan syaitan.
 Amin








Iftar @Ramadhan

Alhamdulilah..
walaupun ramadhan dah berakhir tp cite pasal iftar nih still nk di abadikan sebagai kenangan.
tahun ini rasa  byak kali kami beriftar di luar samaa ada  menerima jemputn rakan2 ataupun yg kami sendiri anjuran
sebahagian dari gambar kenangan iftar ramadhan 2013









salam lebaran

masih belum terlewat rasanya utk mengucapkn salam aidil fitri bt semua.
Alhamdulilah sekejap jer kita berada di bulan ramadhan..
pejam celik...pejam celik... dah pun masuk syawal... cepat sggh masa berlalu.

sebelum aku bercerita ttg raya. ingin ku selitkan dulu serba sedikit rentetan   peristiwa di bulan ramadhan..
alhamdullilah dibulan ramadhan ini rezeki kami  murah.. syukur padaMu ya Allah maka  kami tidak lupa pada mereka yg memerlukan

iftar bersama anak2 yatim



Thursday, March 28, 2013

Sian dia laparrrr...

about bby humaira sekarang dah nk masuk 6 bulan.. kejap jer rasanyer .
sejak akhir-akhir nih byak perubahan berlaku pd bby maira ..

yang paling ketaraku tgk bby nih mcm nk makn dh... xbleh tgk otg makan sure dia akan merenggek untuk dapatkan makanan tuh...
mcm geram jer bila tgk makanan

sian betul kat bby maira nih... selalunya abg chiknyerlah yg jdi mangsa keadaan..
 bby plak macam tahu2 jer nk nyakat abgnyer
  
terutamanya bila abg cik nyer minum susu
mak aaiii berebut amik dr tgn abg cik.
abg cik plak memang baik hati lah sgt2 mesti akan beralah punyer...


tgk lah betapa baiknyer abg cik  bg gak bby maira rs cikit..
i like this moment...

Monday, March 25, 2013

Besday Hubby ke-35

Belated story... 14 mac yg lepas my beloved hubby birthday.. yg ke 35  kejap jer dah 35 tahun umur hubby ku ..hu...hu..hu bermakna aku juga bakal masuk ke 35 jugak lah bulan julai nanti...

Alhamdulilah... aku mula kenal dgn my hubby masa lower six masa tuh umor18 tahun maknanya dah lebih kurang 16thn kami kenal. dan this year adalah aniversary kami yg ke- 10.

Alhamdulilah kami dikurniakan 4 org cahaya mata 3 putera 1 puteri. banyak suka duka pahit manis.
biasalah org kata asam garam dalam rumah tangga.

Alhamdulilah kami bahagia...bahagia sangat-sangat... syukur padaMu ya Allah.

Tak tahu nk bg present apa ... puas pikir.. tp akhir2 nih asyik nampak hubby asyik mengeluh pasal tali jam nyer yg selalu tercabut wpun dh dibaiki.. so aku rasa nk bg present jam tanggan lah... walaupun.... sebenarnya jam yg tuh pun adiah besday yg tahun bila ntah aku bg gak.... ada 6..7thn dulu kot


My beloved Hubby...

kami celebrated lunch birthday at Wadihana steakhouse 
hanya kami berdua


weekend tuh ada suprise lg utk my hubby kali nih we all celebrated dgn anak2 pulak 
@ Grand Lexis PD

Alhamdulilah anak2 sgt2 suka dtng sini.


kali nih try booked villa yg pool open air pulak...
best2 tp kalu dah tghari tuh panaslah ckit.

Jeng...jeng...jeng.. nih suprise minta pihak hotel delivery cake birthday n celerated @ room.
Hubby terharu... anak2 happy... n me bersyukur berada dlam kalangan mereka.

Next time we all akan repeat @ grand lexis walaupun rate mahal cikit tp aku rasa berbaloi melihat kegembiraan anak2.semua kegembiraan ini tak ternilai dgn wang ringgit. 
aku bersyukur  padaMu ya Allah memberi kami rezeki ini.

mmmm..... ok maybe cuti akhir tahun nanti yer the boys....






Tuesday, March 19, 2013

2nd Mac Besday Iman

Dlam kesibukan aku menumpukan perhatian pada Humaira namun 
Alhamdulilah aku masih mampu untuk aku mengabaikan anak2ku yang lain.

ku cuba curi2 masa untuk mengadakan smabutan besday Iman di taska.
Iman dah 2 tahun .
mulut dah petah berkata2 


Suka tgk iman happy


iman yg cerdik...

BERAT MATA MEMANDANG BERAT LAGI BAHU YG MEMIKUL

Lama sungguh tak menulis busy terlalu busy sampai tak ada masa langsung nk pegang laptop.
hari ini baru lah terasa lega lapang cikit.

bermula sekembalinya kami dari pulang bercuti TBC di kampung ..
Keceriaan berada di kampung seolah2 diragut bila aku mula perasan ada sebiji butir air dilengan Humaira
hati dah berdebar2 takut apa yg berrlaku pada iman akan berlaku pd humaira.

aku rasa takut nk menghadapinya walaupun hanya chicken pox kerana itu aku pujuk ma untuk jaga humaira dikl. alhamdulilah ma bersetuju n abah juga tiada halangan tidak seperti waktu aku dalam pantang dulu byak sangat halangan dan dugaannya.

Yuppp .... memanng seperti yg aku jangkakan walaupun progress chicken pox nih agak slow tp memang maybe ada kaitan dengan jenis darah juga seeprti yg di terangkan oleh dr pakar menyebabkan ianya agak sukar untuk sembuh...

kali ini aku memang bertekad untuk tidak membawa humaira ke hospital kerana disanggup humaira diperlakukan seperti iman menjadi bahan eksperimen...
sementelahan pula ma ada bersama aku menguatkan lg semangat aku untuk menghadapi segala kemungkinan dan juga menguatkan semangat aku untuk memantau humaira dari rumah.
tapi bukan bermakna aku tidak membawa humaira ke klinik langsung..
aku ada membawa nya kepada dr pakar kanak2 n pakar kulit. 

bgiku ada antivirus  itu sudah cukup baik nasihat dari matjan ( adikku juga dr) juga aku guna pakai supaya terus memberikan ubat demam berterusan setiap 6j


ini  gambar keceriaan humaira sebelum kena chicken pox



keaadaan jg parah bla chicken pox byk di bhgian bibir mulut
masa tuh aku tak terpk untuk bedung tangannya supaya humaira tidak menggosok2 tanggan ke mukanya 


ini kesan dah kering 


keruping nyer dah mula luruh


Alhamdullilah Humaira dah sepenuhya  

Ini semua kami sekeluaraga anggap sbagai ujian dariNya
kami yakin setiap insan yang dikurniakan ujian adalah insan2 yg terpilih
kami rasa kami semakin dekat dgnNya.

Dedikasi Buat ibuku
Ma... 
Terima kasih kerana sudi bersama kami disaat kami uji dengan ujian yg maha hebat ini.
Aku ingat lagi kata2 ma di saat hari terakhir ma bersama humaira setelah hampir 2 minggu lebih bersama menjaga Humaira..
" Tokwan harap humaira akan jaga  Tokwan plak bila tokwan sakit atau tak larat nanti.."

hu...hu...hu.. sedey bila dgr n ingat kata2 my mum ttuh...

tp 

Kalu takwan xpesan mcm tuh pun insya Allah kami sekeluarga akan sentiasa jaga tokwan walaupun dalam sihat apatah lagi dalam sakit.
Insha Allah.

Tq Allah..Tq Ma... 
Alhamdullilah ..

Saturday, February 2, 2013

cepatnyer masa berlalu...

kejap jer rasa tup..tupp..tup.. dah masuk bulan february rasa cam br smlm jer masuk thun baru... hu..hu..huu

cepat masa berlalu sampai xterasa kepenatan yg dialami..tp bilq kenang n imbas balik mang penat...busy...

tp alhamdulilah Allah permudahkan segalanya... dari urusan anak2... rumahtangga... sekolah ...juga taska... alhamdulilah.. semuanya berjalan lancar dgn izinNya...







nih..hadiah yg kami sharw ramai2..

cuma  yang agak menyedihkan ialah aku kehilangan seorg kwan yg telah agak lama juga kukenali kebetulnnya juga org terengganu... kami jg tggal setaman... hu...huu...